background-3.png

Artikel GRAM: Eerste Duurzame Veegmachine

De eerste duurzame veegmachine

foto-7.jpg

Vorig jaar kondigde RAVO met gepaste trots de eerste grote elektrische veegwagen aan, de RAVO 5 eSeries. Inmiddels zijn de eerste machines geleverd en in gebruik. “Onze klanten hebben ze zéér positief ontvangen”, meldt salesmanager Arjen Mostert.

RAVO Benelux is marktleider op het gebied van veegmachines. “Wij zijn een innovatieve partner met een schat aan ervaring”, vat Mostert, salesmanager RAVO Benelux, samen. “Wij werken altijd oplossings- en klantgericht, hanteren een persoonlijke benadering en staan open voor maatwerk. Speciaal voor de wegenbouw hebben we bijvoorbeeld een standaardmachine uitgerust met hogedrukpomp, spuitbalken en afzuiging, zodat die ingezet kan worden als wegdekreiniger. Wij zijn de enige die zo’n machine af fabriek levert.”

Ook gemeenten en reinigingsdiensten die interesse hebben voor een grotere elektrische veegmachine, komen altijd bij RAVO uit. “Er was dringend behoefte aan in de markt, daarom hebben wij als eerste zo’n machine ontwikkeld”, aldus Mostert. “Kleinere typen waren er al wel, maar de 5 eSeries is een krachtig, groter model. Onze klanten hebben de machine nu enkele maanden in gebruik en de ervaringen zijn zeer positief. Ze geven aan dat één keer tussentijds bijladen, tijdens de pauze, volstaat om de hele dag door te kunnen werken. Ook de machinisten zijn zeer enthousiast. De machine is een stuk stiller dan de bekende variant met conventionele dieselaandrijving. Dat is prettig voor de machinist zelf, maar ook voor de mensen die er omheen werken en voor de bewoners of bezoekers van de stad. De machine is zo stil, dat je er zelfs ’s nachts of vroeg in de ochtend mee aan de slag kunt, in drukke binnensteden bijvoorbeeld.”

Dat de 5 eSeries elektrisch wordt aangedreven, betekent niet dat er concessies gedaan zijn aan zuigvermogen of veegcapaciteit. “De machine presteert hetzelfde als zijn diesel aangedreven equivalent”, aldus Mostert. “Daarnaast zijn de onderhoudskosten extreem laag. Omdat het voertuig volledig elektrisch is, konden we heel veel slijtdelen, zoals de motor en hydraulische rij- en ventilatoraandrijving, vervangen door niet bewegende delen. Dat scheelt aanzienlijk in de onderhoudskosten. ”Mocht er toch iets aan de hand zijn, dan heeft RAVO Benelux naast de zeer goed geoutilleerde werkplaats in Alkmaar een extra servicesteunpunt in Amsterdam. Voor werkzaamheden op locatie beschikt RAVO Benelux over meerdere mobiele servicewerkplaatsen. 

Vanzelfsprekend levert een innovatieve ontwikkeling als de 5 eSeries een belangrijke bijdrage aan het milieu. Het volledig elektrische voertuig vermindert de uitstoot van CO2 en fijnstof aanzienlijk. Voor klanten die nog een stapje verder willen gaan, is daar het Saiga Particles System. Zwevende stofdeeltjes komen in aanraking met positief geladen ionen en verzamelen zich tegen de collectorplaat die in het achterdeksel van dit systeem verwerkt zit. De RAVO Hygion is standaard uitgerust met dit Saiga Particles System, voor de andere type veegmachines is het een optie. 

Het ontwikkelen van een duurzame veegmachine is voor RAVO een bewuste keuze. “Onze bedrijfsvisie is gericht op milieuvriendelijk, duurzaam en verantwoord ondernemen. Onze maatschappelijke rol daarin vinden wij belangrijk.”

Neem voor een demo of meer informatie contact op met RAVO Benelux, 072-567 32 32.